cooking

Trójkąciki z fetą i szpinakiem

Składniki;

 

*1,5 opakowania szpinaku mrożonego

  • *2 lub 3 ząbki czosnku
  • *1 opakowanie (270 g) sera feta, pokrojonego w kostkę
  • *2 jajka
  • *2 łyżki masła
  • *sól i pieprz do smaku
  • *zioła prowansalskie do smaku
  • *2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (schłodzonego)

Sposób przygotowania;

W rondelku roztopić szpinak, odparować wodę i kiedy szpinak zacznie się gotować - zestawić z ognia. Energicznie wmieszać 1 rozbełtane jajko, a następnie delikatnie wmieszać pokrojony ser feta. Postawić jeszcze na kilka minut na małym ogniu i mieszać delikatnie, żeby jajko się ścięło. Dodać przyprawy, zdjąć z ognia i przestudzić. Przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć nadmiar wody.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C (sprawdzić jaka temperatura jest podana na opakowaniu ciasta francuskiego i taką ustawić). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Delikatnie rozwinąć ciasto i pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. Rozbełtanym jajkiem posmarować lekko brzegi kwadratów. Jeśli ciasto jest lepkie to nie trzeba smarować jajkiem.

Na kwadraty z ciasta francuskiego nakładać po łyżce nadzienia szpinakowego, uważając, żeby nie było zbyt wodniste. Składać kwadraty na pół, łącząc przeciwległe rogi. Skleić brzegi, aby powstały trójkąty z nadzieniem w środku.

Trójkąty kłaść na przygotowanej blasze i smarować po wierzchu resztą rozbełtanego jajka. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, aż się lekko przyrumienią.

Hiszpańskie oliwki z chlebem, serem i warzywami

 

Składniki

 

  • 75 g zielonych hiszpańskich oliwek
  • 75 g czarnych hiszpańskich oliwek
  • 50 g pieczywa
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g sera Manchego
  • 5 pomidorków cherry
  • świeże liście bazylii
  • hiszpańska oliwa z oliwek

 

Przygotowanie

Posiekaj czerwoną cebulę, pokrój chleb i ser w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Następnie wszystko włóż do miseczki. Dodaj zielone i czarne oliwki oraz świeże liście bazylii. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby smaki się połączyły.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl