cooking

Mus truskawkowy 

Składniki
  • Składniki:
  • około kilograma truskawek
  • 1-2 łyżki cukru (jeśli lubisz słodsze dodaj więcej)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3 kopiaste łyżki gęstego jogurtu
  • Dodatkowo: 3/4 szklanki jogurtu i sok z jednej cytryny, łyżeczka żelatyny
Przygotowanie

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca więc pora na ostatnie lekkie przysmaki ze świeżych owoców. To takich pyszności należy mus truskawkowy, z którego można wyczarować małe kuszące ciasteczka. Świeżość owoców, dużo witamin i mało kalorii. Można jeść bez wyrzutów sumienia. 
Jak to zrobić?
- dodaj do obranych truskawek cukier i zagotuj
- dodaj żelatynę i mieszaj około 2-3 min. aż się rozpuści
- odstaw mus do stężenia, kiedy będzie letni włóż go do lodówki wtedy przyspieszysz proces
- kiedy mus zacznie tężeć odlej około 1/2 szklanki a resztę rozlej do foremek i włóż do lodówki
- do soku z cytryny dodaj żelatynę i lekko podgrzej aż się rozpuści, dodaj do jogurtu, wymieszaj i wlej masę do każdej z foremek
- kiedy biała masa stężeje dodaj pozostały mus truskawkowy (bez jogurtu)
- włóż foremki z musem na około 1-2 godziny do lodówki

- po wyjęciu z lodówki obkrój brzegi foremek nożem i odwróć i udekoruj



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl